Komentari isključeni za Sve o hemoroidima

Jedan od sve češćih zdravstvenih problema kod mlađe populacije su hemoroidi, neugodna pojava uzrokovana suvremenim načinom života.

ŠTA SU HEMOROIDI I ŠTA IH UZROKUJE?
Spužvasti jastučići u rektalnom kanalu ispunjeni krvlju imaju ulogu zatvaranja analnog kanala. Neuredan način života bez kretanja, nepravilna prehrana uz nasljeđene sklonosti, trudnoća i zatvor uzrokuju pojačani pritisak na vene pri čemu dolazi do nakupljanja krvi i bolnih oticanja.

“Dugotrajno sjedenje, stres i neuredna prehrana sve češći su uzočnici pojave hemeroida.

Drugi rizični faktori uključuju:

· pretilost– pretjerana tjelesna masa, pogotovo masno tkivo iznad abdomena (trbušno područje) stvara pritisak na područje zdjelice.

· trudnoća– hormonske promjene u trudnica izazivaju pojačan protok krvi u donji dio tijela i opuštanje tkiva. Fetus stvara dodatni pritisak. Tijekom samih trudova stanje se može pogoršati zbog kratkog, ali intenzivnog pritiska na rektalno područje.

· kronična stanja– prije svega oboljenja srca i jetre, sklonost proširenim venama, a osobe s nižim krvnim tlakom su nešto sklonije pojavi hemoroida nego one s visokim

Uz krvarenje kao najčešći i obično prvi simptom javljaju se i ovi simptomi:

· svrbež– jer unutarnji hemoroidi pritišću okolno tkivo što uzrokuje iritaciju

· osjećaj da nužda nije do kraja obavljenja – pojava da i nakon obavljene nužde i dalje osjećate kao da niste sve izbacili iz sebe. Ovaj neugodan osjećaj javlja se kada se hemoroid razvija na ovojnici rektuma i što je veći to je jači i osjećaj da pražnjenje crijeva nije do kraja dovršeno.

· bol– u većini slučajeva hemoroidi su bezbolni no ukoliko su se razvili do trećeg ili četvrtog stupnja moguće je da uzrokuju bolnu stolicu (po veličini hemoroida razlikujemo 4 stupnja, prvi je najmanji, a četvrti najveći i najozbiljniji).

VANJSKI I UNUTARNJI HEMOROIDI

Vanjski su smješteni uz rubni dio anusa i pokriveni vrlo osjetljivom kožom. Kada se u jednom od njih razvije ugrušak stvara se oteklina na izlazu iz analnog kanala, a na osjet su prisutni kao tvrda i bolna izbočina. Krvare samo ako puknu i obično se povlače nakon terapije za koju je najbolje potražiti pomoć liječnika.

Unutarnji hemoroidi razvijaju se unutar anusa, a takvi se poznaju kroz krvarenje i izbočine koje nastaju prilikom pražnjenja. Nezgodni postaju ukoliko se ukliješte i ne mogu vratiti u analni kanal što izaziva jaku bol i krvarenje.

LIJEČENJE HEMOROIDA I PREVENCIJA

“O ovoj bolnoj nelagodi muškarci i žene nerado govore, a čak više od 60 posto ljudi ima problema sa hemoroidima”

Kod učestalih problema s hemoroidima potrebno je potražiti pomoć liječnika, a preventivno kada se problem povuče, učinkovito pomaže promjena stila života.

“Hemorodi se mogu riješiti različitim metodama, od stavljanja gumica, termoterapijom, terapijom laserom i klasičnim kirurškim zahvatom.

Prehrana bogata vlaknima jedan je od glavnih pomagača dobre probave. Mahunarke, cjelovite žitarice i suho te svježe voće i povrće formiranja hemoroida. Izbjegavajte previše ljutu i začinjenu hranu.
Povećan unos tekućine u tijelo, pri čemu se preporuča voda ili sokovi od svježe cijeđenog voća i povrća olakšavaju stolicu. Posebno učinkovito je svakodnevno konzumiranje soka od suhih šljiva.

Dugotrajno sjedenje treba izbjegavati jer ono stvara pritisak u rektalnom području . Povremeno ustajanje i kretanje može pomoći u spriječavanju nastanka hemoroida i poboljšati cirkulaciju.

Redovna tjelesna aktivnost potiče cirkulaciju, ubrzava metabolizam i probavu, te stimulira crijevnu funkciju kojom se umanjuje pojava proljeva i zatvora.

HEMOSTOP GEL

Učinkovit biljni preparat koji sadrži 12 odabranih biljnih ekstrakata koji vlaže, umiruju i regenerišu kožu i sluznicu.
Aplikacijom gela na koži se formira hidrogel koji aktivira prirodne protiupalne I regenerativne mehanizme.
Hemo stop gel se preporučuje kod:

✔Problema sa hemoroidima

✔Svrabom rektuma

✔Bolova I napuknuća oko anusa

Dvanaest biljnih ekstrakata ( kora hrasta,kantarion, neven,stolisnik, eufrasia,trputac,sljez,zova,preslica,vinova loza, bosvelija, aloja vera), svaki sa svojim izuzetno ljekovitim djelovanjem smiruje nadraženu ,upaljenu i bolnu sluznicu.

Ono sto je posebno bitno naglasiti jeste da gel smiju koristiti trudnice I dojilje.

Gel se nanosi dva do tri puta dnevno na područje rektuma i na taj način se stvara blagi osjećaj hlađenja i olakšanja.